Weggooien? Mooi niet!

Weggooien? Mooi niet!
Weggooien? Mooi niet!

Wat doe je met een broodrooster, die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Weggooien? Mooi niet! Repair Café Capelle aan den IJssel organiseerde op donderdagmiddag 6 maart 2014 het allereerste Repair Café van Capelle aan den IJssel.

In Buurthuis de Fluiter aan de Wiekslag 3 draait het allemaal om repareren.  Tussen 14.00 en 17.00 uur elke donderdagmiddag staan diverse vaklieden klaar, bijvoorbeeld elektriciens  en fietsenmakers. Zij helpen bij alle mogelijke reparaties tegen vrijwillige bijdrage . Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Iedere eerste zaterdag van de maand is het Repair Café open in Schollevaar, van 10.00 – 12.30 aan het Stationsplein 20 (ingang achterzijde). Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns,  fietsen, speelgoed… alles wat kapot is, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad. Bedenk wel dat reparaties ook door onze vaklieden tijd kosten, kleine tussen een kwartier en een half uur, grote gauw een uur. Het Repair Café moet om sluitingstijd opgeruimd zijn en sluiten, en er kan niets achterblijven.

Door repareren te promoten, wil Repair Café Capelle bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, want in Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie prima bruikbaar zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Het Repair Café wil daar verandering in brengen.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. Te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig is.

Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een koffiezetter hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.

Repair Cafe Capelle aan den IJssel wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel eenvoudig.”

Repair Café-container in de milieustraat

Je afval scheiden voor hergebruik en recycling, dat kan in de milieustraat. Containers voor papier, groenafval, restafval, metalen, witgoed en bruingoed waren er al. Nu is er ook een container voor spullen die je wilt doneren aan het Repair Café. De eerste staat in Capelle aan den IJssel.
Sinds begin maart staat er in de milieustraat van Capelle aan den IJssel een speciale Repair Café-container. Elke donderdagochtend gaat iemand vanuit het Repair Café naar de container, haalt eruit wat bruikbaar is en rijdt terug naar het buurthuis waar ze ’s middags Repair Café houden. De apparaten worden dan gereinigd, gerepareerd en/of gedemonteerd  voor hergebruik.
De eerste weken zat de container propvol, elk voordeel heb z’n nadeel. Daarom zit er nu een sticker op: ‘alleen koffiezetmachines van Senseo en N’espresso, stofzuigers, cd- en dvd-spelers’, de top vijf van kapotte spullen bij Repair Cafés.
Juridisch (on)mogelijk
De gemeente heeft de Repair Café-container beschikbaar gesteld. Maar dat ging niet van de ene op de andere dag. Najaar 2014 wordt gevraagd aan de gemeente of medewerkers voor het Repair Café in de milieustraat mogen “dumpsterdiven”. Nee, om juridische redenen kan de gemeente dat niet toestaan. We leggen ons er niet bij neer.
Eind 2014, tijdens een bijeenkomst over duurzaamheid, spreken we  de wethouder die verantwoordelijk is voor milieu. Deze vindt het een goed idee, maar zit nog wel in zijn maag met de regel dat je grofvuil niet mag hergebruiken zonder toestemming van de ‘eigenaar’. Weken gaan voorbij. Tot begin maart dezelfde wethouder zegt: “Ik heb het voor elkaar gekregen.”
Door een speciale Repair Café-container te plaatsen, kan de eigenaar zijn kapotte apparaat vrijwillig afstaan aan het Repair Café.
Geef een donatie, krijg een apparaat
De reparateurs van Repair Café Capelle aan den IJssel vinden in de container niet alleen kapotte apparaten, mensen gooien ook spullen weg die het (na een reparatie of schoonmaakbeurt) nog perfect doen.
Daarom heeft het Repair Café nu een donatietafel met containerapparaten. Laatst was er een bezoeker met een waterkoker die we niet meer konden repareren. Toevallig hadden we er net eentje uit de container gevist. De vrouw gaf een donatie voor het Repair Café en nam alsnog een goedwerkende waterkoker mee terug naar huis.

Meer Repair Café-containers
“In Vlaardingen haalt het Repair Café ook wel eens spullen op bij de milieustraat”,  maar daar staat geen speciale container. Het is interessant te weten hoe andere Repair Cafés en gemeenten dit aanpakken.

Waar komen we vandaan?

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie repaircafe.org) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Capelle aan den IJssel.

Telefoon 06-23 221 645
Dit nummer is alleen op onze openingsdag donderdag bereikbaar.
Op overige dagen via de voicemail.
Uiteraard zijn we altijd bereikbaar via onze mail info@repaircafecapelle.nl

Indien geopend: donderdag 14:00 – 17:00 in buurthuis de Fluiter, Wiekslag 3, elke eerste zaterdag in de maand van 10:00-12:30 in Huis van de Wijk, Stationsplein 20